OD 15. OKTOBRA 2024.

ARTE galerija
Andrićev venac 12
Terazije 39
Beograd

 

LJUBA.
Četiri slova kao četiri ugla na znaku koji je uvek stajao uz potpis.

Izložba „Pariski uspon, 1963 – 1983“ i istoimena monografija, nastale zajedničkim naporom poznavalaca Ljubine arhive i dela, ARTE galerije i kolekcionara, rasvetljavaju Ljubino stvaralaštvo iz perioda koji umetnički kritičari najviše ističu i cene. ARTE galerija dobila je privilegiju i odgovornost da taj period predstavi publici delima iz privatnih kolekcija i da joj, istovremeno, putem monografije, pruži dodatna saznanja o okolnostima njihovog nastanka.

Usredsređujući se na prve dve decenije Ljubinog stvaralaštva u Parizu (1963 – 1983), ARTE galerija i urednici monografije želeli su da daju kompletan, objektivan i argumentovan prikaz stvaralaštva Ljube Popovića u periodu kada je ostvario najveće uspehe i stekao renome u prestonici umetnosti. Projekat izložbe i monografije, posvećen dosad nedovoljno rasvetljenoj temi pariskog uspona, objedinio je, u tu svrhu, najiscrpniju vizuelnu i arhivsku građu do koje se u ovom trenutku moglo doći.

Tekstovi objavljeni u monografiji i prateća arhivska građa odabrani su tako da što bolje i iz svih uglova rasvetle temu pariskog uspona. Čitaocu je na taj način omogućeno da Ljubin život, slikarstvo i karijeru prati od rane mladosti pa sve do najvećih pariskih uspeha. Svi autori tekstova dobro su poznavali i Ljubu i njegovo delo, što ovom izboru obezbeđuje dodatnu vrednost i kredibilitet.

Autori tekstova u monografiji su Aleksa Čelebonović, Alen Žufroa, An Tronš, Andre Pjer de Mandijarg, Dušan Makavejev, Ješa Denegri, Rene de Solije, Slavica Batos, Žak Kermoal i Živojin Pavlović, a izdavač ARTE galerija.

Radno vreme galerija
PON – SUB: 10 – 20 h
SUB: 10 – 18 h

Kontakt za sve dodatne informacije
info@arte.rs, +381 63 638 147